måndag 11 juli 2011

Trustor, P3-dokumentär

Trustorhärvan
den 11 juli 2011
20:16




Screen clipping taken: 2011-07-11 21:25

Semestern har inletts. Lite vin och bad har det blivit. Någon som hade ett lite mer extravagant firande var Thomas "No Limit" Jisander som firade sin 40 miljonersprovision i Trustoraffären ordentligt. Han beskriver i P3-dokumentär:










"I Business ser jag mig själv som skärpt och fokuserad. Men i det privata livet kan jag släppa loss fullständigt"


Namnet "No Limit" skall Jisander fått när hans dåvarande flickvän och hennes väninnor tillsammans med Thomas var inne i en Versace butik. Han skulle betala för några spindelbadräkter som kvinnorna önskade. Han orkade dock inte vara kvar inne i butiken då det var dukat med drinkbord på annat håll. Lämnade kortet till expediten och hon frågade vad kortet hade för limit, varmed han svarade "no limit".

Thomas berättar om en annan händelse på göterborska modell grövre:


"En sekvens från St Tropez som blivit lite beryktad är när vi hade en helikopter som landade på båten och flög oss 200 meter in till Pamplona beach. Vi landade på bartaket varpå hela lunchen blåste bort för 150 personer. De blev ju helt nersölade och gräddiga allihopa va, så det var ju nästan lynchstämning.
Men vi klev ur där glada i tåget fem personer. Jag hade stjärngossemössa på mig, och baddräkt, och högklackade skor och en spegelklänning. Så satte vi på Star Max musiken och beställde in 408 flaskor Cristal och delade med oss av det till alla andra så det blev en ganska schysst stämning där en fyra, fem timmar"


Tomas Jisander hävdar att han var en konsult i Trustoraffären och för det fick han 41,5 miljoner kronor i provision. Lite underligt är det dock att Jisander friades för plundrignen av Trustor på grund av att han inte hade ekonomiska kunskaper och således var ovetande om att olagliga överföringar hade skett. Mycket pengar för någon som inte har ekonomiska kunskaper. (OFF TOPIC: 40 miljoner fick nyligen en annan "profil" genom att SAAB betalade sin management fee till Spyker.)

Jag rekomenderar er att besöka http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=825102 och lyssna på dokumentären i sin helhet.


Investmentbolaget Trustor som sommaren 1997 blev uppköpt av "Team Moyne".Teamet bestod av:  Lord Moyne (Jonathan Guinness) ansiktet utåt och han som skulle stå för pengarna  i investeringen Trustor. Joachim Posener hade en modell för hur allt skulle gå tillväga (var då inte inte offentligt inblandad i affären på grund av hans brottsregister). Thomas Jisander och Peter Matsson fungerade som mellanhanden för att förmedla.

Tomas Jisander berättar att dåvarande ägare i Trustor accepterade att aktierna överlämnades dag 1 men att betalning först skulle ske 6 dagar senare.  Under 5 dagar förs 600 miljoner kr över till ett klientmedelskonto öppnat av Tomas Jisander hos  Barclays Bank. Kontot ägdes av Trustor och överföringen i sig var därmed inte konstig. Pengarna skickas sedan till Lord Moyne som sedan betalar Trustor affären dag 6. Köpet är med andra ord genomfört med Trustors egna pengar. Detta gjorde att ett stårt hål skapades i Trustors kassa. När revisorerna skulle få granska delårsrapporten och se över engagemangen hos banken skapade Trustor ett "luftkoto" på en bank i Luxemburg. Ett modifierat kontoutdrag från ett bankkonto som visade att pengarna fanns i Luxemburg.  

Efterspelet med jakten på Posener och de snåla straffen på inblandade parter redogörs också i dokumentären.

Bild ovan: Joachim Posener



Avslutningsvis  berättar Thomas Jisander om hans (vid tidpunkten för dokumentären) nya jobb utomlans. Som enligt honom skall bestå av samma sak som han gjorde vid tillfället för Trustoraffären.

"Jag tar vansinnigt bra betalt, jag är väldigt väldigt dyr. Men också väldigt duktig" Är hans avslutande ord.
  

tisdag 5 juli 2011

Q2 rapport, the times are changing



Brukar alltid se mig själv som en långsiktig investerare som inte placerar i aktier med tidshorisont < 1 år. Det är svårt att ha tålamodet (när man inte är ekonomisk oberoende) att vilja sälja och köpa något mer spännande/intressant. Jag erkänner att jag ibland går ifrån mina principer, men i de flesta fall har det då funnits anledning till försäljning i form av att andra aktier bedömts mer prisvärda.


I september 2009 gjordes inköp Wallenstam, Investor och Öresund. Av dessa bolag är det endast Öresund som finns kvar i portföljen. Tider förändras.


Wallenstam införskaffades för 36 kr/aktien och försåldes i augusti 2010 för 48 kr/aktien. Jag hade Wallenstam när ränteläget var som lägst under 2010 och sålde sedan av när räntan började klättra uppåt och jag tyckte det fanns bättre alternativ. Även om Wallenstam idag står i 68 kr/aktien tycker jag att det var rätt att sälja vid detta tillfälle. För pengarna som Wallenstam inbringade köptes Pricer samma dag för 7 kr/aktien. Pricer var vid detta tillfälle rejält nedtryckt och kändes undervärderad. Pricer såldes 30 maj innevarande kvartal för 12 kr/ aktien. En uppgång på 71 % för pricer. Alternativavkastningen i Wallenstam var 42 %.


Investor försåldes under hösten 2010 till förmån för att fylla på innehavet i H&M.


Under detta kvartal har jag känt mig tvungen till en aktivitet då min portfölj blev ganska överviktad på små/volatila bolag som gått väldigt starkt under första kvartalet (Note,Pricer). Då Pricer känns högt värderad med dagens fakta och att större orders har uteblivit (mot min förväntan) tillsammans med en allt mer volatil makro har jag gjort en rockad och ersatt denna aktie med ett inköp i SCA B. Försäljningen av Note användes till att fylla på kassan.


Jag har också efter en otrolig resa sålt av mitt innehav i Swedbank under detta kvartal. Dels för att jag vill vara likvid och dels för att jag går emot mina principer och anar en fortsatt stökig makrosituation med galloperande belåning i många länder runt om i världen. Brukar inte gynna bankaktierna direkt.


Min portfölj idag ser ut så här:





Screen clipping taken: 2011-07-05 21:48


Den aktie jag tänkte gå närmare på idag är Öresund.

Öresund har inte direkt rosat marknaden sedan jag köpte aktien under 2009. Att idag köpa Öresund till en trevlig substansrabat hör inte till vanligheterna. Bolagets består framförallt av denna person:






Screen clipping taken: 2011-07-05 21:53


Sven har genom åren visat att han har en otrolig förmåga att kunna generera god avkastning till sina aktieägare och bedriva lönsamma bolag som växer snabbt. Portföljens största innehav består av:
Avanza Bank

Carnegie
Bilia
Fabege
Haldex (nyligen uppdelat)
SkiStar
Klarna


Samtliga bolag (-Carnegie) ovan är företag jag skulle kunna tänka mig att investera i enskilt. Att idag kunna köpa dessa bolag till en rabatt känns inte helt fel. Även om jag har ett gott förtroende till min egen förmåga tvivlar jag på att den är bättre än ovan nämnde herre. Därav ligger jag kvar i Öresund trots skandalen med HQ. En god utdelning och växande bolag såväl noterade som onoterade gör att denna aktie kommer finnas kvar så länge jag har förtrodende för styrelsen.


Om vi skall tittta på hur det har gått för portföljen under innevarande år kan vi se detta:





Screen clipping taken: 2011-07-05 22:01


Min portfölj har under den senaste månaden förändrats kraftigt raketer som Swedbank,pricer och Note har försålts.